Det polariserte Frankrike

Frankrikes identitetskrise: En nasjon i oppløsning?

Frankrikes identitetskrise. Det som en gang var en nasjon med en felles kultur og identitet, har blitt et lappeteppe av øyer som ikke kjenner eller bryr seg om hverandre.

«Nous tous», var slagordet til president Emmanuel Macron ⎯
alle er vi sammen. Men stadig flere føler at de ikke er med. At de ikke er del av et fellesskap.

I en ny bok, Det polariserte Frankrike, utforsker Tom Solstad hva som ligger bak de stadig dypere splittelsene  i Europas politiske supermakt. Hva skyldes disse, og hvorfor forlater vanlige franskmenn de etablerte partiene til fordel for ekstreme partier?

Frankrikes identitet i krise: Hva skjer med det franske samfunnet?

I denne reportasjeboken kommer vanlige franskmenn til orde, med sine beretninger, meninger, håp, sorg og bekymringer. Forfatteren, Tom Solstad, har intervjuet mennesker fra ulike miljø om hvordan de opplever Frankrikes identitetskrise.

Vanlige franskmenn forteller: Hvordan opplever de landets identitetskrise?

Boken gir svar på spørsmål som:

  • Hvorfor forlater stadig flere franskmenn de etablerte styringspartiene?

  • Demonstrasjoner og opptøyer: Hvorfor er franskmenn så sinte?

  • Hva skjedde med joie de vivre: Hvorfor er franskmenn det mest pessimistiske folket i Europa?

  • Hva skjer når stadig flere føler at samfunnslimet smuldrer opp?

  • Blir Marine Le Pen Frankrikes neste president?

Eliten i Paris tror at vi som bor på landsbygda er dumme, late, og fordomsfulle. Ofte får jeg følelsen av at de ønsker at vi ikke fantes. Ingen hører på oss uansett, så hvorfor stemme? Charlotte, arbeidsledig.

Innvandring, globalisering og politisk polarisering: Faktorer som bidrar til Frankrikes identitetskrise

Boken viser hvordan de ulike gruppene i det franske samfunnet har utviklet nye identiteter og tilhørigheter basert på religion, etnisitet, region, klasse, livsstil eller politisk orientering. Den gir et unikt innblikk i et land som står overfor store utfordringer.

Fortsetter utviklingen i samme tempo, vil ikke Frankrike være et hvitt, kristent land lenger. Vi vi kan ende opp som et nytt Libanon. Richard, selvstendig næringsdrivende.

Det polariserte Frankrike: En ny bok om landets identitetskrise

Det polariserte Frankrike er en viktig og tankevekkende bok som gir et nytt og originalt perspektiv på Frankrikes historie og nåtid. Boken er også relevant for andre land som opplever lignende fenomener av sosial og politisk fragmentering.

Jeg tror ikke mer enn en av tre franskmenn deler mitt syn på presidenten. Men der har du dagens Frankrike. Over halvparten av de franske stemmene i første valgrunde gikk til ekstremister, enten på venstre eller høyre side. Helt ærlig syntes jeg det var rart at ikke flere enn én av tre ga faen i å stemme i runde to. Jean-Luc, megler.

Liker du emnet? Da finner du innhold og en leseprøve her.

Om forfatteren

Tom Solstad bodde i Frankrike på slutten av 90-tallet. Der tok han en MBA ved handelshøyskolen HEC i Paris. Han har senere jobbet i Frankrike, men nå holder han kontakt med landet og kulturen ved å dra på jevnlige besøk. Reisene i perioden sommeren 2022 – våren 2023 resulterte i denne reportasjeboka.

Kjøp nå, få porto gratis!

Kjøper du boken Det polariserte Frankrike i dag, spanderer vi på portoen. Send 399 kroner via Vipps til 41557060, så får du boken innen få dager. Du finner den også på Ark, Norli og andre steder der det selges bøker.

Tom Solstads Det polariserte Frankrike
Det polariserte Frankrike av Tom Solstad
Skroll til toppen