Frankrike i krise

Hvorfor er Frankrike i krise? Fem bøker som gir deg svarene.

Frankrike er et land i uro. Velgerne har mistet tilliten til de tradisjonelle partiene og søker seg mot ytterfløyene. Protestene mot president Macron og hans reformer har vært massive og voldelige. Hvorfor er Frankrike i krise? Fem bøker gir deg innsikt i hva som ligger bak Frankrikes problemer.

I Frankrike stemmer stadig færre ved valg. Og de som stemmer, gir sin stemme til partier på ytterkantene av det politiske systemet. Stadig flere velgere har gitt opp de tradisjonelle styringspartiene. Nå lekker de moderate partiene i begge ender. Hvorfor er Frankrike i krise?

Et fragmentert Frankrike

«Nous tous», var slagordet til Macron ⎯
alle er vi sammen. Men stadig flere føler at de ikke er med. At de ikke er del av et fellesskap. Tilliten til landets politikere er lav, og bare 12 prosent av befolkningen tror at egen familie vil ha bedre økonomi om fem år. 

Lave forventninger til en bedring trekker millioner ut i gatene i protest. Ikke før protestene med de gule vestene var over, overtok nye protester. Denne gangen mot en pensjonsreform de færreste ønsket. Få måneder etter trakk rasende ungdommer ut i gatene etter at politiet drepte den 17 år gamle Nahel i Nanterre, en forstad til Paris. 

Det var rekordmange hjemmesittere under det franske presidentvalget. Det sier noe om spenningsnivået og polariseringen.

Franck Orban, førsteamanuensis ved høgskolen i Østfold

Dagens Frankrike fremstår som fragmentert, med sterke skiller mellom by og land, generasjoner og sosiale skiller. Kan landet samles igjen, eller vil polariseringen fortsette?

Hvorfor er Frankrike i krise? Fem bøker som forklarer hvorfor

Her er fem bøker som hjelper deg å forstå hvorfor Frankrike er i krise og hva som skjer i Europas politiske supermakt. Bøkene er rangert etter utgivelsesår.

Det polariserte Frankrike (2023)

I Det polariserte Frankrike utforsker Tom Solstad hva som ligger bak de stadig dypere splittelsene  i Europas politiske supermakt. Hva skyldes disse, og hvorfor forlater vanlige franskmenn de etablerte partiene til fordel for ekstreme partier? I jakten på svar har forfatteren reist gjennom Frankrike og snakket med folk med vidt forskjellig bakgrunn. 

De moderate folkepartienes fall i Europa (2021)

Denne boken omhandler ikke Frankrike alene, men den viser hvordan velgere i Europa går til populistpartier, delvis som et resultat av økt sosial, økonomisk og kulturell polarisering, og av de moderate partienes politiske unnfallenhet. Tilsvarende emne dekkes godt også av Halvor Finess Tretvolls bok Sosialdemokrati i en skjebnetid, samt Sylo Tarakus Balkanisering av Europa. 

Emmanuel Macron – kampen om Frankrike (2019) 

Forfatter Tone Magni F. Vestheim utforsker om Emmanuel Macron, en av Europas mektigste ledere, er løsningen eller er han symptomet på Frankrikes og Europas krise.

Terror i Europas hjerte (2019) 

Forfatter Vibeke Knoop Rachlines bok Terror i Europas hjerte forsøker å komme til bunns i hvordan den grusomme terroraksjonen i konsertlokalet Bataclan kunne skje.

Marine Le Pen og høyrepopulismen i Europa (2017) 

I boken Marine Le Pen og høyrepopulismen i Europa analyserer forfatterne Elin Sørsdahl og Alf Ole Ask hvilke krefter som har skapt denne politiske bølgen og hvordan de tradisjonelle partiene har oversett folks engstelse.

Skroll til toppen